Tırnak yeme ve dudak ısırma toplumun her kesiminde her yaşta karşılaşılabilecek beden odaklı sürekli tekrarlanan bir davranıştır. Bu davranış tırnak ve dudaklarda da çeşitli rahatsız edebilecek görüntülere de sahne olabilmektedir. Ancak halledilmesi çok zor bir davranış örüntüsü değildir. Sadece burada kişinin bu durumdan kurtulma isteğinin derecesi önemlidir. Eğer kişi bundan bir rahatsızlık duymuyor ise dışarıdan herhangi bir müdahaleyle bundan kurtulması çok mümkün değildir. Yani öncelikle farkındalık ve çözüm arayışı içerisinde olmak gerekir.
Çocuklarda durum biraz daha farklı. Henüz problem çözme yetisini kazanmamış ufak yaştaki çocuklarda bu yaşanan psikolojik bir sıkıntının sinyali olabilir. Çocuk bu davranışı sergilerken yine aynı yetişkinlerde olduğu gibi farkında olmadan ancak istemsiz bir şekilde tekrarladığı bu davranış kesinlikle önemsenmelidir. Ebeveynlerin fark edemediği ancak çocuğun yaşadığı bir sıkıntının belirtisi olarak düşünebiliriz tırnak yemeyi ve dudak ısırmayı. Örneğin aşırı eleştirel ailelerin, otoriter tutumlu ebeveynlerin çocuklarında bu tür davranışlar görülebilir. Bunun yanı sıra kopuk aile ilişkileri, ilgisiz ebeveyn, çatışmalı evlilik yaşayan ya da boşanmış çiftlerin çocuklarında çocuğun yaşamış olduğu yoğun stresi belli eden bu davranışlar yine gözlemlenebilir. Bu durumda çocuğun artık alışkanlık haline dönüştüğü düşünülen tırnak yeme ve dudak ısırma davranışları ailede gözüken bu tip durumların düzelmeden değişmeyeceğini bilmek gerekir. Bazı durumlarda da tırnak yeme ya da dudak ısırma davranışı tamamen ortadan kalkıp farklı davranış örüntüleriyle kendisini gösterebilir.Yani; çocuk hala bulunduğu ortamın stresini yoğun bir şekilde yaşıyor olabilir.
Bu davranışı ortadan kaldırmak için ;
-Öncelikle çocuğun stres yaşadığı ortamın belirlenmesi ve bu ortamın düzeltilmesi konusunda faaliyete geçmek gerekir ki böyle bir durumda davranış ortadan genellikle kalkar.
-Bunun yanı sıra çocuğun göstermiş olduğu bu davranışa sert tepkiler vermekten kaçınılmalıdır.
-Çocuğu cezalandırma ya da benzeri bir eylemde bulunulmamalıdır. Davranış bu şekilde aksine artabilir ya da farklı istenmeyen bir davranışa dönüşebilir.
– Sakin ve anlayışlı olmaya özen gösterilmelidir.
-Çocuğun bu davranışı gösterdiği sırada dikkatini başka bir yere yönlendirmesi ve söndürmek için oyun ve oyuncak ya da ilgisini çekebilecek materyallerle çocuğu anlık olarak bu davranıştan uzaklaştırmak işe yarayabilir. Bunu yaparken de çocuğa tırnak yeme ve dudak ısırma davranışından dolayı böyle bir uygulamaya geçildiği hissettirilmemelidir. Aksi halde davranış pekişe de bilir.
Tüm bu önerilerin yanı sıra tırnak yemeyi ve dudak ısırmayı ileride çok daha büyük sıkıntılara neden olabilecek genellikle altında stres, kaygı gibi psikolojik boyutları olan bir davranış olarak düşünürsek özellikle çocuklar için bir takip ve uzman yardımı almak en doğrusudur.
Psikolog Gülşah Pınaroğlu